Добавки за лечение на акне, част 1

В предстоящия пост ще ви предоставя информация за хранителните добавки, доказали положителен ефект в практически тестове на потребители от форумите на acne.org и в някои научни изследвания (http://www.naturalnews.com/acne.html).

Какво са хранителните добавки?
Продукти, целящи да предоставят на организма витамини, минерали и други хранителни съставки, които не са набявани в необходимите количества чрез стандартната диета. Много проучвания посочват липсата на дадени хранителни елементи като една от причините за акне. Например липсата на цинк ясно се представя с малки бели петънца по ноктите – подобна липса на минерала може да влия негативно и върху кожата ви. Освен положителен ефект върху кожата и акнето, хранителните добавки ще сподпомагнат на организма ви, ще укрепят и имунната ви система.

Забележка: Макар че има статии, апелиращи към употребата на хранителни добавки в големи количества за по-добър ефект срещу акнето, този блог по никакъв начин не апелира към това, нито се визира като лекарски източник. За компетентно мнение по колко и какви хранителни добавки трябва да приемате винаги може да се допитате до медицинско лице. Моят личен съвет е да взимате по малко и да експериментирате внимателно и постепенно – това че се тъпчете с повече хапчета (независимо от това, че са полезни) по никакъв начин не гарантира, че ще се чувствате по-добре и ще излекувате акнето си.

От къде да закупим хранителни добавки?
Най-лесният и бърз начин е да си ги поръчате от български фитнес онлайн магазин: http://www.4fitnessbg.com/, http://bodybuilding-bulgaria.com/, други или от аптеката. Но винаги питайте и четете за качеството на продукта – моите лични наблюдения и опит доказват, че по-скъпата добавка в повечето случаи е по-добрата добавка. Препоръчително е и да питате дали доставката ще ви струва пари и колко, когато пазарувате от интернет. Лично аз направих тази грешка да не питам един път и трябваше да платя 5 лева за доставка от София за София, при положение че продукта струваше почти 1/3 от цената на доставката. Искам да кажа на момиченцата да не се притесняват, че купуват от фитнес магазин – всички продукти, които описвам тук са натурални и нямат да ви попречат да поддържате хубава фигура 🙂

Добавките

Витамин А: Витамин А идва в две натурални форми: ретинал в животински продукти като яйца и масло и бета-каротен, оранжев пигмент, намиращ се в морковите, сладките картофи и тъмни листати зеленчуци, които се превръщат във витамин А в черния дроб, когато е необходимо.
Accutane (най-популярния и ефикасен /за сметка на това с множество негативни ефекти/ препарат с/у акнето) е синтетичен продукт от ретинол. Разсъждавайки аналогично високи дози на прием на витамин А ще помогне с акнето, но въпреки това е установено, че витамина има доста по-слаб ефект от синтетичния си братовчед. Въпреки това, при висок прием Витамин А може да бъде токсичен подобно на Accutane. Опасен е за бременни жени, тъй като може да причини рожденни дефекти.
Витамин А може да се приема под формата на таблетки, капсули и в течна форма. За добър ефект оптималният прием е от 5,000 до 10,000 IU / дневно с максимална безопасна доза 25,000 IU. При бременните жени е необходимо консултация с лекар преди прием – максималната доза въпреки това е 8,000 IU.

Витамин C: Важен антидиоксидант, Вит. C (ascorbic acid) има защитна роля за тялото и организма, спопомагайки за здрава имунна система. Сподпомага за преодоляване на кожни проблеми и за по-доброто освояване на минерали. В големи дози се установява разхлабителен ефект, дори се забелязва вероятност за бъбречни камъни при податливи хора. Все пак това не е докзано и дори съществуват сайтове, апелиращи към приемане на много големи дози (14 гр. дневно) – http://www.cforyourself.com/.
Дозата, препоръчвана за хора с акне е далеч по-малка – около 1-2 гр. В натурална форма количеството на вит. C е голямо в повечето плодове и зеленчуци, като най-голямо е в шипката, гуава и др.

Следва продължение…

Advertisements

има 1 коментар

Filed under Добавки

One response to “Добавки за лечение на акне, част 1

  1. Аз сам Никола на 16 години:
    От 2 дни имам кожни проблеми.Първо беше 1 пъпка ,на другият ден цялата ми буза беше в пъпки ,а на 3-тият ден цялото ми лице.Някой ако знае каква е причината за появата на тези пъпки,нека пише,ще му бада много благодарен.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s